Home

/blog

grep Nedir ve Gelişmiş grep Kullanımı

Bu yazıda, Unix-benzeri işletim sistemlerinde metin ve log analizi için grep komutunun nasıl kullanılacağı detaylı olarak ele alınmıştır. Temel ve gelişmiş grep seçeneklerini öğrenerek, günlük log analizi ve hata tespiti görevlerinde nasıl daha etkili olabileceğiniz üzerinde durulmuştur.

October 20, 2023

Ansible 101: Kurulum ve Temel BileÅŸenler Rehberi

Bu blog yazısında, Ansible’ın temelini, avantajlarını ve nasıl kurulacağını keşfedeceksiniz. Ayrıca, Ansible ile Ubuntu/Debian tabanlı bir sunucuda Nginx web sunucusu kurulumu ve yapılandırılması hakkında adım adım bir rehber bulacaksınız. Yazıda verilen GitHub reposunu inceleyerek ve kendi ortamlarınızda test ederek Ansible’ın çalışma şeklini ve dinamiklerini daha iyi anlayabilirsiniz. Yazı, Ansible’ın temel bileşenlerini ve yapılandırma yönetimi, otomasyon, dağıtım gibi konseptlerini detaylı bir şekilde ele alır.

October 8, 2023

Linux ve MacOS’da ZSH, Oh-my-zsh ve powerlevel10k ile kullanışlı terminal

Varsayılan Linux ve MacOS terminali işinizi görebilir ancak sıkıcı görünür. Sıkıcı kötü demek değildir. Sadece… sıkıcı. Daha kullanışlı ve daha renkli bir terminal ister misiniz? Mevcut terminalin rengini, yazı tiplerini, arka planlarını vb. değiştirerek özelleştirin. ZSH (Z Shell), tüm terminal deneyimini değiştirebileceğiniz eklentiler ve temalar eklemenize olanak tanır. Benim de uzun zamandır kullandığım ayarları ve terminali paylaşacağım sizin de beğenip kullanacağınızı düşünüyorum. Yazımda linux ve macos için kurulumu ve ayarları anlatacağım.

February 10, 2023

Gitlab CE Kurulumu

GitLab Community Edition (CE), sürüm kontrolü, kod inceleme, CI/CD ve daha fazlasını içeren açık kaynaklı uçtan uca bir yazılım geliştirme platformudur. GitLab CE’yi kendi sunucularınızda, bir konteynerde veya bir bulut sağlayıcısında kendiniz için kurabilirsiniz. Yazımda Gitlab’ın ücretsiz sürümü Community Edition kurulumunu adım adım anlatacağım. Gitlab CE için minimum gereksinimler için linkteki gitlab reposunu inceleyebilirsiniz. ( https://gitlab.com/gitlab-org/gitlab/-/blob/master/doc/install/requirements.md )

February 3, 2023

Linux’da systemd servisi nasıl oluşturulur ?

systemd artık neredeyse tüm Linux dağıtımlarında kullanılıyor. Elbette, systemd dışında farklı bir init sisteminin kullanan Linux dağıtımları vardır, ancak bunlar çok nadirdir. Ubuntu, Fedora, RHEL, Debian, Pop!_OS, Arch hepsi varsayılan olarak systemd ile birlikte gelir. systemd çok yaygın olarak kullanıldığından, bir systemd servisinin nasıl oluşturulacağını ele alacağız.

November 30, 2022

Patroni ile Postgresql HA Cluster Kurulumu

PostgreSQL, açık kaynaklı ve popüler veritabanıdır. Ancak, yüksek erişilebilirlik için herhangi bir özelliğe sahip değildir. Burada en çok kullanılan çözüm Patronidir. Patroni, yüksek erişilebilir PostgreSQL kümelerinin dağıtımını ve bakımını özelleştirmek ve otomatikleştirmek için kullanılan bir küme yöneticisi aracıdır.

September 24, 2022

Linux da kullanılan portları listeleme

Ubuntu’da veya başka bir Linux dağıtımında mevcut bir kullanıcıyı silmek istiyorsanız, terminalde userdel komutunu kullanabilirsiniz.

September 3, 2022

Pritunl VPN Server Kurulum ve Yapılandırma (Open-Source VPN Server)

Her şirketin veya kurumun VPN Server’a ihtiyacı oluyor. Bu ihtiyaç hem güvenlik önlemi hem de uzaktan çalışma modeli için vazgeçilmez bir durum. Birçok VPN Server var hem yazılımsal hem de donanımsal olarak. Yazılımsal olarak en bilindik ve en yaygın kullanılanı OpenVPN Access Server ‘dır. Fakat OpenVPN Access Server aynı anda (concurrent) 2 kullanıcıya kadar ücretsiz kullanılabiliyor. Bu yazıda built-in 2FA desteği olan, OpenVPN teknolojisini kullanan Pritunl VPN Server’ı kurup yapılandıracağız ve tamamen ücretsiz olarak kullanacağız.

June 9, 2022

Terraform Nedir ?

HashiCorp Terraform, DevOps mühendislerinin bir uygulamanın çalışması için ihtiyaç duyduğu fiziksel kaynakları programlı olarak sağlamalarına olanak tanıyan, açık kaynaklı bir Infrastructure as code (IaC) aracıdır. (bknz. https://en.wikipedia.org/wiki/Infrastructure_as_code) Infrastructure as code, bir uygulamanın temelindeki IT altyapısını programlama yoluyla yöneten bir IT uygulamasıdır. Kaynak tahsisine yönelik bu yaklaşım, bir operasyon ekibinin gerekli her kaynağı manuel olarak yapılandırmasını gerektirmenin aksine, geliştiricilerin kaynakları mantıksal olarak yönetmesine, izlemesine ve sağlamasına olanak tanır. Terraform kullanıcıları, HCL (HashiCorp Yapılandırma Dili) adı verilen JSON benzeri bir yapılandırma dili kullanarak altyapı yapılandırmalarını tanımlar ve uygular. HCL’nin basit syntax’ı, DevOps ekiplerinin birden çok bulut ve şirket içi veri merkezinde altyapı sağlamasını kolaylaştırır.

June 2, 2022

Systemctl ile Linux Servislerini Listeleme

Linux’ta servisler, arka planda çalışan programlardır. Servisler isteğe bağlı olarak başlangıçta yada sonrasında başlatılabilir. Linux’da bir çok servisle çalışıyoruz, örnek olarak web server, ssh veya cron gibi farklı servisler olabilir. Çalışan servisleri nasıl listeleyeceğinizi veya servislerin durumunu nasıl kontrol edeceğinizi bilmek, sistem sorunlarının hatalarını ayıklarken önemlidir. Son Linux dağıtımlarının çoğu, varsayılan başlatma sistemi ve hizmet yöneticisi olarak systemd kullanıyor. Systemd, Linux sistemlerini yönetmek için bir araçlar paketidir. Makineyi başlatmak, hizmetleri yönetmek, dosya sistemlerini otomatikleştirmek, olayları günlüğe kaydetmek, ana bilgisayar adını ayarlamak ve diğer sistem görevlerini yapmak için kullanılır. Bu yazıda, Linux’ta servisleri listeleyip ve servis detaylarına bakacağız.

February 11, 2022

Ubuntu ve Debian’da kullanıcı oluşturma ve silme

Yeni bir Ubuntu sistemi hazırlarken ilk görevlerden biri, kullanıcıları eklemek ve kaldırmaktır. Her kullanıcı, çeşitli komut satırı ve GUI uygulamaları için farklı izin seviyelerine ve özel ayarlara sahip olabilir. Bu makale, Ubuntu, Debian kullanıcı hesaplarının nasıl ekleneceğini ve kaldırılacağını açıklamaktadır.

December 13, 2021

7 Kullanışlı Linux Shell Operatörü

Linux komutlarının zincirlenmesi, birkaç komutun birleştirilmesi ve aralarında kullanılan operatörün davranışına göre yürütülmesi anlamına gelir. Linux’ta komutların zincirlenmesi, aslında biraz shell script yazmaya benzer.

September 27, 2021

Ubuntu 20.04 Üzerinde NFS Server kurulumu ve yapılandırması

Network File System (NFS), Sun Microsystems tarafından 1984 yılında geliştirilmiş, ağdaki bilgisayarların ortak bir dosya sistemine, yerel diskleri kadar kolay ulaşmasını sağlayan, RPC temelli dağıtık dosya sistemi yapısıdır.

September 24, 2021

Linux’da SCP Kullanımı

SCP, Güvenli Kopyalama Protokolü anlamına gelir. SCP komutunun amacı, dosyaları ve klasörleri iki bilgisayar arasında güvenli bir şekilde aktarmaktır. Diğer birçok dosya aktarım yönteminin aksine SCP, Secure Shell (SSH) protokolünü kullanarak verilerin gizliliğini sağlar. SCP komutu kullanıldığında, kimlik doğrulama için bir parola veya anahtar gerekir. Bu parola veya anahtar, kimsenin ele geçirmemesi için şifreli bir biçimde iletilir.

September 21, 2021

Ubuntu 20.04 üzerinde Jenkins kurulumu

Jenkins, Java programlama dilinde yazılmış, açık kaynaklı, sürekli entegrasyon/sürekli teslim ve dağıtım (CI/CD) otomasyon yazılımı, DevOps aracıdır. DevOps dünyasında vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir.

September 14, 2021

Pardus 21.0 Kurulumu

Tübitak tarafından geliştirilen ülkemizin Linux tabanlı işletim sistemi olan Pardus’un 21 versiyonu 21 Ağustos 2021’de çıktı. Bu yazıda sizlere Pardus 21.0 işletim sistemi nasıl kurulur anlatacağım. Ben GNOME versiyonu tercih ettim ama siz indirirken XFCE indirip aynı adımlarla kurabilirsiniz.

September 12, 2021

Ubuntu 20.04 node.js ve yarn Kurulumu (NVM ile)

Node.js®, Chrome’un V8 JavaScript Engine üzerine kurulmuş bir JavaScript Runtime’ıdır. Server-Site programlamada çokça tercih edilir. Şimdi sizlere Ubuntu 20.04 / Debian 10 üzerine NVM (Node Version Manager) kullanarak. Birden çok node.js versiyonu kuracağız ve bu versiyonların arasında anlık olarak geçiş yapacağız. Tabi node.js için en çok kullanılan paket yöneticisi olan yarn’ı da kuracağız. yarn yüklemek için apt’yi kullanacağız.

September 6, 2021

Linux’da dig (DNS Lookup) komutu kullanımı

dig, DNS kayıtlarını sorgulamak ve DNS ile ilgili sorunları gidermek için bir komut satırı aracıdır. Domain kayıtlarını rahatça kontrol edebilceğimiz dig komutunun kullanım örneklerini inceleyelim.

September 3, 2021

Linux’da RAM detaylarını öğrenme

Sizlere Linux’da RAM bellek ile ilgili bütün detayları inceleyebileceğimiz komutları göstereceğim. Sunucumuza fiziksel müdahale olmadan RAM ve RAM Slotları ile igili detayları öğrenmemiz gerekebilir.

August 30, 2021

Linux SSH port deÄŸiÅŸtirme

Bu yazıda sizlere Linux sunucu güvenliği konusunda ilk başvurulan yöntemlerden biri olan SSH erişim portunun değiştirilmesini anlatacağım. Birkaç komutla rahat bir şekilde portu değiştirelim.

August 30, 2021

Amazon AWS | Ubuntu 18.04 | A-Z ye WordPress Kurulumu | LAMP Stack

En basit ihtiyaçlarımızdan biri olan static web siteleri için günümüzde en çok tercih edilen yazılımın wordpress olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yazımda AWS üzerinden sunucu açıp, wordpress nasıl kurulur ve yapılandırılır örnek kodlar ile anlatacağım. Öncelikle bu konuda kullanacağım yapıyı sizlere birkaç cümle ile bahsedeyim. Öncelikle AWS’de ücretsiz olarak sunulan 1 GB Ram 1 vCPU özelliklerine sahip server oluşturup sonra da bu server üzerinde eksiksiz bir wordpress siteyi kurucağım. Tabi wordpress bir site için gerekli olan (apache2, php, mysql, phpmyadmin) bütün yazılımları da servera nasıl kuracağımızı kodları ile birlikte size sunacağım.

August 29, 2021

Portainer Kurulumu ve Docker üzerinde Portainer Kullanımı

Portainer; Docker ve Docker Swarm cluster yönetimi için sizlere GUI (Arayüz) sunan bir yazılımdır. Docker ile birden çok container, service, stack gibi yapılarla uğraşıyoruz. Geliştirme yaparken sadece Docker CLI belli bir zamandan sonra yorucu ve karışık bir hal alıyor. Bu durumda karşınıza Portainer çıkıyor. Portainer hem Docker hem de Docker Swarm üzerinde komut yürütmenizi sağlar ayrıca clusterınızı monitor etmeye yarar."

August 29, 2021

Ubuntu 20.04 LTS üzerinde PostgreSQL 12 Kurulumu

Bu yazımda Ubuntu üstünde PostgreSQL kurulumu ve ilk bağlantı ayarlarını nasıl yaparız onu göstereceğim. Basit bir konu olacak fakat bir sonraki konumuzda PostgreSQL Logical Replication nasıl yapılır anlatacağım.

August 29, 2021

Kubeadm ile Kubernetes Cluster Kurulumu

Merhaba bu yazımda sizlere Kubeadm ile 2 node’lu bir kubernetes cluster kurulumunu adım adım anlatacağım. Bu iki node içinde Ubuntu Server 20.04 LTS OS kullanacağım.

August 28, 2021